Hemligheter av Barbro Lindgren

Hej!
Tänkte idag på Fredagsboktipset berätta om Barbro Lindgrens tre böcker, eller snarare dagböcker från hennes barn och ungdomstid.  Jag vet att jag nämnt boken tidigare, men här kommer en längre recension.
Hemlihgeter är samlingsnamnet för Barbro Lindgrens tre böcker; Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner.
Böckerna är baserade på hennes verkliga liv, för det är faktiskt hennes dagböcker eller memoarer som man får glutta i om man läser dessa böcker.
Barbro skriver och skriver. Och hon tänker. Så här skriver hon i sin första bok: "Nu har jag gått en vecka i skolan, hösten kommer mer och mer. Löven flyger från träden och det luktar rök ute. Det känns så sorgligt inuti mej, jag vet inte varför, men det är som att jag inte vill skratta mer."
Hon har en förmåga att skriva om  både sorg och glädje så att man verkligen förstår, inget är tillgjort  utan hon bara skriver som det är.  Språket är väldigt personligt och roligt, det tilltalar mig!  Den här lilla Barbro har sannerligen humor.  Men hon beskriver ändå den här ensamheten som man kan kan känna i tonåren och hon beskriver det så bra, så bra.  Vi får alltså följa Barbro från hon är ungefär tio till femton år. Och det är mycket som händer under den tiden, hela saker händer det saker som Barbro funderar på och skriver ner i sin dagbok. Lillebror Kjellegubben cyklar omkring med sina hängkinder i Ängby,  vännen Cissi och Barbro åker till stallet på frukostraterna och ritar av hästar, människor dör - och människor föds.
Den här boken kan alla läsa och den här kommer nog för min del att få hänga med ett bra tag i bokhyllan!
Man kan ta upp den här boken och bara slå upp den och läsa en sida ur den, när som helst var som helst.
Det som gör att det känns som att man är  med Barbro hela tiden under dessa 256 sidor är ju dels att det är Barbros egna dagböcker, men även att det finns små illustrationer av lite alltmöjligt i boken, men även riktiga foton på Barbros klasskamrater, lärare, syskon mfl, detta gör att man kommer ännu närmare Barbro och den miljö som hon levde i.
Här är Barbro sjäv, både nu och då  som liten och även bokomslaget till volymen hemligheter som rymmer alla hennes tre böcker.
Idag (fredagen 16/3 ) gick det även ett mycket bra repotage om henne på Svt2 som var absolut sevärt! För att se repotaget i Svtplay, klicka på länken. http://svtplay.se/t/102869/antligen_mandag_-_en_film_om_barbro_lindgren
Hoppas att ni tyckte att det var intressant att läsa detta inlägg och att n kanske blev sugna på att läsa denna bok om ni inte gjort det, annars kanske läsa om den? Jag önskar er alla en trevlig helg! Kramar  Ida!

Kommentarer
Postat av: Sylle

Hej på dig! Tack för tipset... Visst var filmen om Barbro bra och hennes dagböcker. Jag tycker att hon känns som en väldigt äkta författare, som inte bryr sig så mycket om vad andra tycker. Fin bakrund med prickar i vitt och ärt-grönt! Härligt och vårigt! Ha det gott! Kram Sylle

2012-03-17 @ 15:45:06
Postat av: Ida

Hej Sylle! Håller alldeles med dig, jag gillar Barbro jätte mycket! Och reportaget om henne var väldigt fint.

Kul att du gillar mitt våriga tema. Kram Ida

2012-03-18 @ 12:57:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0